Printmedia december 9, 2015 om 3:33 am

Je bent geïnteresseerd in ontwerpen, beeldbewerking, illustratief tekenen, paginaopmaak en drukken van allerlei gedrukte media. Kies voor de derde graad Printmedia. 

In deze studierichting leer je gedrukte media ontwerpen, voorbereiden en realiseren. Je leert drukwerk lay-outen, grafische publicaties en elementen ontwerpen, beelden bewerken en manipuleren, illustratief tekenen, paginaopmaak, drukken met de offsetvellenpers en drukwerk op maat snijden. Hoe maak je kwalitatief drukwerk? Dit is de kernvraag van deze opleiding. Je leert dat de voorbereiding van een drukwerk begint bij een opdrachtgever die omschrijft wat hij wil: een affiche, een folder, een boek met slappe of harde kast, een uitnodiging, een geboortekaart, een verpakking voor een bepaald product, … noem maar op! En je leert dat zowel de vormgeving als de technische kwaliteit van groot belang zijn. Teksten, foto’s en tekeningen worden digitaal, met behulp van professionele grafische programma’s op de computer gemaakt, bewerkt en geassembleerd. Een print is het eerste tastbare resultaat waarop fouten worden aangeduid die digitaal worden gecorrigeerd. A goedkeuring van de definitieve proef door de opdrachtgever gaat voor de DTP’er de laatste fase van start: het drukklaar aanleveren van het digitaal bestand. Vanaf hier is het de drukker/afwerker die de taak overneemt, met zorg de kwaliteit van de volledige oplage bewaakt en deze afwerkt. De nadruk in de derde graad Printmedia ligt vooral op offsetvellendruk maar je verwerft ook inzicht in andere basisdruktechnieken en print.

In de derde graad Printmedia kies je voor het verwerven van brede minimale vaardigheden om toe te kunnen treden tot de arbeidsmarkt als creatief DTP’er of als meerkleuren offsetdrukker. Veel leerlingen kiezen na deze derde graad voor het volgen van een Se-n-Se opleiding in VISO wat we ten zeerste aanraden omdat dit je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verhoogt. Wanneer je goed presteert in talen, wetenschappen en wiskunde kan je verder studeren als professionele bachelor in de BAMA-structuur van het hoger onderwijs. Een aantal leerlingen kiest er jaarlijks voor om de stap naar het hoger onderwijs met een jaar uit te stellen en eerst een Se-n-Se opleiding te volgen.